Senior o szczególnych wymaganiach – jaka dieta?
W opiece nad osobami starszymi możesz spotkać się z podopiecznymi cierpiącymi na różnego rodzaju dolegliwości i schorzenia. Mając ich świadomość, powinieneś nie tylko wiedzieć, jak się nim odpowiednio opiekować, w czym będziesz musiał mu pomóc i jakie leki podawać, ale też jak prawidłowo ułożyć jego tygodniowy jadłospis. Dieta osób starszych z założenia jest lekkostrawna, eliminuje się z niej konkretne produkty, koncentrując się na tych pełnoziarnistych i będących źródłem cennego błonnika, witamin i minerałów. Jednak nie zawsze wpływają one dobrze na organizm seniora.
Senior ze stomią
Stomia nie wymaga dużych zmian w diecie chorego, jednak w jej przypadku bardzo ważna jest lekkostrawność pokarmów. Przy przygotowywaniu posiłków zrezygnuj z grochu, kapusty oraz źródeł błonnika, zamieniając te produkty na gotowane warzywa i ryby bogate w zdrowe tłuszcze. Posiłki powinny być podawane o stałych porach, ale w mniejszych ilościach – mało, a częściej. Chory musi mieć maksymalny komfort jedzenia, a zatem wszystkie potrawy należy przygotowywać tak, aby mógł je łatwo rozdrobnić i przełknąć.
Choroby żołądka
Seniorzy bardzo często uskarżają się na dolegliwości żołądkowe. Należy do nich przede wszystkim refluks żołądka, czyli zgaga. Organizm w takim przypadku nie najlepiej znosi tłuste mięsa i wędliny. Z diety należy wyeliminować również tłusty nabiał, jak sery żółte i pleśniowe. Do sałatek nie dodawaj octu, a potraw nie przyprawiaj ostrymi przyprawami. W codziennej diecie nie mogą się znaleźć również soki z cytrusów oraz mocna kawa i herbata.
Dieta cukrzycowa
Cukrzyca jest chorobą dotykającą wielu seniorów. Nie należy jej bagatelizować i już na początku zmienić nawyki żywieniowe, aby uniknąć dużych wahań poziomu cukru we krwi, które ma niekorzystny wpływ na cały organizm chorego. Posiłki przygotowuj z chudego nabiału i pełnoziarnistych produktów – makaronów, kasz i płatków owsianych. Doskonale sprawdzą się również świeże owoce i warzywa, a także chudy drób i mięso, jak cielęcina oraz ryby tj. dorsz i sielawa. Unikaj tłuszczy, smarując pieczywo, ograniczaj margarynę. Przy wyborze wędlin, sprawdzaj zawartość tłuszczu. Najlepiej całkowicie wyeliminować z diety słodycze, a herbaty i kawy nie słodzić białym cukrem. Produkty, z których przygotowujesz potrawy, powinny mieć niski indeks glikemiczny. Ważne jest również, aby posiłki senior jadł o stałych porach.