Dieta dostosowana do potrzeb żywieniowych seniora
Wraz z wiekiem w organizmie człowieka zachodzą pewne zmiany, do których należy dostosować nawyki żywieniowe. Odżywianie jest jednym z ważniejszych aspektów, jakie warunkują nasze zdrowie niezależnie od wieku. Potrzeby na każdym z etapów życia człowieka są jednak inne, o czym nie zawsze pamiętamy i tym samym nie zawsze właściwie je zaspokajamy.
Przyczyny niewłaściwego odżywiania
W młodym wieku mogą być to np. intensywny tryb życia, brak czasu na przygotowywanie posiłków, a także brak wiedzy na temat zdrowego odżywiania. Nie słuchamy swojego organizmu, który wysyła w naszym kierunku widoczne sygnały. Bagatelizujemy je i nie dostrzegamy zmian, jakie przez to zachodzą w naszym stanie zdrowia.
W przypadku osób starszych nieodpowiedni dieta spowodowana jest częstotliwością robienia zakupów. Senior do sklepu chodzi rzadziej, wybiera produkty z długą datą ważności, które są bogate nie w witaminy i minerały, a konserwanty. Rezygnuje z warzyw i owoców na rzecz gotowych posiłków w torebkach.
Przyczyną niewłaściwego odżywiania osoby starszej jest również brak uzębienia. Brak owoców i warzyw oraz pieczywa pełnoziarnistego w diecie powoduje, że nie dostarczają oni organizmowi niezbędnych dla niego błonnika, węglowodanów i witamin. Dieta nie jest zbilansowana, a posiłki nie są pełnowartościowe.
Czego potrzebuje organizm osoby starszej?
Dieta seniora powinna być bogata w białko i związki mineralne. Z tego powodu należy zadbać, aby w menu znalazły się produkty zbożowe, ryż, kasza i makaron. Nie należy rezygnować z chudej wołowiny – źródła żelaza i wzmacniającego serce drobiu. Dwa, trzy razy w tygodniu na obiad warto zaserwować swojemu podopiecznemu rybę, która zaspokaja zapotrzebowanie na nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki temu wspieramy organizm osoby starszej, regulując poziom dobrego cholesterolu i zmniejszając krzepliwość krwi.
Oprócz ryb i mięsa w diecie powinien znaleźć się nabiał wzmacniający zęby i kości. Trzeba mieć jednak na uwadze, że wraz z wiekiem w organizmie jest coraz mniejsza ilość laktazy, dlatego należy zaobserwować, czy po podaniu mleka swojemu podopiecznemu, nie występują u niego bóle brzucha i wzdęcia. W takim przypadku zaleca się zastąpienie go np. kefirem lub jogurtem naturalnym.
Nie zapominaj o przygotowywaniu posiłków z wykorzystaniem roślin strączkowych. Nie powinny być one jednak częściej podawane osobie starszej niż dwa razy w tygodniu.
Cenne wskazówki
Stosujemy się do zasady „częściej, a mniej”. Nie pomijamy posiłków, szczególnie śniadania, dostarczamy organizmowi energii, co 3 godziny. Ciężkostrawne dania zastępujemy lekkostrawnym i zawsze zwracamy uwagę na to, aby produkty, których używamy były świeże. Smak potraw podkreślamy ziołami, mniej używamy za to przypraw. Staramy się maksymalnie zmniejszyć ilość soli w daniach, która odpowiada za podwyższone ciśnienie. Osoby starsze powinny również pić dużo wody, koktajli i soków warzywnych oraz przecierów z sezonowych warzyw i owoców.