Dieta na jesień. Co powinien jeść senior po lecie?
Jesienna aura nie sprzyja ani ludziom młodym, ani starszym. Jednak seniorzy mają osłabiony układ odpornościowy i znacznie gorzej znoszą nienajlepszą pogodę czy aurę. Lato przyzwyczaiło nasz organizm, iż otrzymuje nawet więcej, niż jest mu potrzebne. Przyrządzając dania dla swojego podopiecznego, mogłeś korzystać z szerokiego bukietu świeżych warzyw i owoców. Jesienią dostęp do niektórych jest bardzo ograniczony, jednak są też takie, które występują właśnie jesienią i warto z nich korzystać. Co jeszcze powinna zawierać jesienna dieta seniora?
Senior z pewnością odczuje sezonowe pogorszenie odporności. Może pojawić się ogólne osłabienie organizmu, a także wahania nastrojów. Nie powinna martwić Cię też wzmożona senność, zapewne sam odczuwasz chęć wydłużenia snu. Jeżeli jednak nie zadbasz odpowiednio o dietę seniora, dolegliwości będą się nasilać, a także istnieje duże ryzyko, że pojawią się infekcje i poważniejsze choroby. Na zewnątrz jest zdecydowanie mniej słońca, temperatury są niższe, deszcze częstsze, a chłody bardziej intensywne.
Podstawowe składniki jesiennej diety
Jesienią występuje wzmożone zapotrzebowanie na witaminę C, która pełni bardzo ważną funkcję dla układu odpornościowego człowieka. Hamuje namnażanie się wirusów, co zawdzięczamy zwiększeniu wydzielania się substancji chemicznej, która jest za ten proces odpowiedzialna. Witaminę C znajdziemy przede wszystkim w papryce, ale też w brukselce, kapuście i brokułach. Jako przekąska sprawdzą się owoce cytrusowe, najlepiej pomarańcze. Jeszcze latem wart jest zamrozić kilka paczek jagód, przydadzą się jesienią np. do pierogów, a są bogactwem witaminy C.
Układ odpornościowy nie może prawidłowo funkcjonować bez cynku. To on wspomaga wytwarzanie przeciwciał. Znajdziemy go m.in. w dyni i jej nasionach (to typowo jesienne warzywo), wątrobie cielęcej i kiełkach pszenicy. Organizm osoby starszej jesienią będzie też potrzebował beta-karotenu. Jest on obecny w wielu owocach i warzywach, dlatego w diecie seniora nie może zabraknąć marchwi, szpinaku, jarmużu czy wspomnianej już dyni.
Jesienią nie zapominamy o tłuszczach, jednak nie przesadzamy z ich ilością, ponieważ możemy uzyskać efekt odwrotny do zamierzonego. Istnieje przekonanie, że tłuszcze upośledzają układ odpornościowy. Jest to jednak prawdziwe stwierdzenie jedynie w przypadku tłuszczów nasyconych, których źródłem są m.in. kiełbasa, boczek i smalec. Tłuszcze nasycone omega-3, pochodzące od ryb wspierają odporność człowieka, podobnie jak omega-6 obecne w olejach roślinnych. Ryby i owoce morza są też cennym źródłem witaminy D, którą również warto spożywać jesienią w większych ilościach.
Dzienny jesienny jadłospis dla seniora
Zastanawiasz się, co możesz przyrządzić z tych jesiennych produktów, aby było smacznie, zdrowo i kolorowo? Masz naprawdę mnóstwo możliwości, wystarczy jedynie puścić wodze fantazji. Upewnij się również, że są to smaki, które trafiają w gusta kubków smakowych Twojego podopiecznego. Na śniadanie możesz podać płatki owsiane z jagodami, możesz je zastąpić również pomarańczą, też będzie smacznie, a jeszcze więcej witaminy C trafi do organizmu seniora. Na obiad świetnie sprawdzi się rozgrzewająca dyniowa zupa krem. Wystarczy zblendować wcześniej upieczoną lub ugotowaną dynię i połączyć ją z warzywnym bulionem lub wodą. Aby nadać jej nieco słodszego smaku, możesz również uzupełnić zupę o marchew, tak powstanie krem dyniowo-marchewkowy. Kolacja to doskonały czas, aby zjeść np. rybę gotowaną na parze w towarzystwie brukselki. Przekąską w ciągu dnia może być surowa papryka lub sok ze świeżo wyciskanych pomarańczy.
Zdrowa jesień na talerzu – to da się zrobić. Zadbaj o dietę swojego podopiecznego, a uchronisz go przed negatywnymi skutkami niekorzystnej, jesiennej pogody.