Refluks żołądka a dieta osoby starszej
Tak popularne objawy jak pieczenie w przełyku i zgaga mogą być objawem refluksu, czyli schorzenia polegającego na cofaniu się treści żołądkowej. W wielu przypadkach chorym nie pomagają popularne leki, a niezbędne okazuje się być przejście na specjalną dietę.
Refluks żołądkowo-przełykowy objawia się zarzucaniem treści żołądkowej z żołądka z powrotem do przełyku. Ze względu na obecność w niej soków trawiennych, taka kwaśna mieszanina może powodować podrażnienia błony śluzowej przełyku oraz jego uszkodzenia. W wyniku tej dolegliwości może być rozwiniecie się stanu zapalnego, z tego powodu niezwykle istotne jest, aby dbać o odpowiednią dietę oraz kondycję przełyku. Warto również pamiętać o tym, że objawy związane z refluksem pojawiają się w szczególności po zjedzeniu tłustego posiłku i wypicia alkoholu.
Przyczyny i objawy refluksu
Za wykształcenie się tego schorzenia bezpośrednio obwinia się nieprawidłową pracę dolnego zwieracza przełyku. Tworzy on bezpośrednią przegrodę pomiędzy żołądkiem i przełykiem. Zapewne występowanie zgagi jest również jednym z czynników, które mogą wpływać na pojawienie się refluksu, szczególnie jeśli obserwuje się tak zwaną zgagę nocną, w ramach której w późnych godzinach dnia dochodzi do obniżenia ciśnienia w dolnym zwieraczu przełyku i w taki sposób dochodzi do jego nieprawidłowego funkcjonowania.
Do najbardziej typowych objawów refluksu żołądkowo-przełykowego należy zgaga (paląca). Zauważa się również odczucia kwaśnego odbijania oraz bólu w trakcie przełykania. Te symptomy można zaobserwować w szczególności o osób, mających zdiagnozowane nadżerki lub wrzody przełyku. Do innych objawów można zaliczyć również nudności, wymioty, ból w nadbrzuszu i pieczenie. Niekiedy do wyżej wymienionych dochodzą również zapalenia dziąseł, chrypka, nocny kaszel i ból gardła.
Jaka dieta dla osób z refluksem?
Żywienie przede wszystkim powinno obfitować w potrawy lekkostrawne. Dodatkowo, należy wykluczyć potrawy, potęgujące wydzielanie się soków żołądkowych. Zaleca się jedzenie jasnego, pszennego pieczywa z masłem bądź twarożkiem. Jeśli decydujemy się na jedzenie wędlin – muszą być one chude, głównie drobiowe. Jajka zaleca się spożywać na miękko.
W przypadku diety warzywnej wymaga się, aby były one młode i jędrne. Najlepiej jeść je w formie gotowanej, np. jako puree. Zaleca się marchew, dynię, buraki, szpinak, kabaczki, ziemniaki lub szparagi. W przypadku owoców najlepszym wyjściem jest postawić na te niekwaśne, bez skórki i pestek, a także soczyste i dojrzałe. Można stosować przeciery z gotowanych lub pieczonych owoców, przykładowo jabłek, ale nadadzą się również banany, morele, owoce cytrusowe, brzoskwinie oraz słodkie winogrona.
W leczeniu refluksu zaleca się picie wszelkiego rodzaju napojów mlecznych, mleczno-owocowych oraz mleczno-warzywnych oraz wody niegazowanej. Od czasu do czasu można wypić również słabą herbatę owocową, a także soki z owoców i warzyw.