logo
search
fb
Welcome!
blog-okladka-przepisy-kolacja

Przepisy na kolację dla seniora – smaczne inspiracje na wieczór

24.09.2025

Chcesz przyrządzić pyszną i zdrową kolację dla podopiecznego, ale brakuje Ci pomysłów? Sprawdź nasze przepisy!

Co na kolację dla seniora?

Chcesz przyrządzić pyszną i zdrową kolację dla podopiecznego, ale brakuje Ci pomysłów? W takim razie ten wpis jest właśnie dla Ciebie. Zgromadziliśmy w nim pełnowartościowe dania, które są lekkostrawne, łatwe w przygotowaniu i dostosowane do potrzeb seniorów. Dzięki nim wieczorny posiłek stanie się nie tylko smaczny, ale też korzystnie wpłynie na jakość snu i ogólne samopoczucie.

Sałatka ziemniaczana ze szparagami – prosty przepis na udany wieczór

Przed snem warto zjeść coś lekkiego, a jednocześnie pożywnego. Sałatka ziemniaczana ze szparagami to kolorowe danie, które dostarcza białka, witamin i błonnika, nie obciążając przy tym żołądka. Można ją też łatwo zmodyfikować, dodając ulubione produkty spożywcze seniora lub sezonowe warzywa.

Składniki:

  • 50 dag ziemniaków
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • kilka różyczek brokułu
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 2 - 3 młode cebulki
  • szczypiorek
  • sos: 3 łyżki majonezu, 1/2 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę, kilka posiekanych listków bazylii, sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ze szparagów odłamać twarde końce, miękką część pokroić na kawałki i również ugotować.
  2. Rzodkiewki, cebulkę i szczypiorek pokroić na kawałki, a ziemniaki w plasterki.
  3. Składniki sałatki połączyć i polać sosem. Całość doprawić do smaku.

Jesienna kolacja dla seniora: delikatna biała zupa 

Kremowa i aksamitnie gładka zupa z białych warzyw to solidna porcja zdrowia. Jej delikatny smak sprawia, że dobrze wpisuje się zróżnicowane gusta seniorów, a kremowa konsystencja ułatwia spożywanie posiłku i przyjemnie rozgrzewa podczas jesiennych wieczorów.

Składniki:

  • duży korzeń selera
  • mały kalafior lub kawałek większego
  • 2 ziemniaki
  • biała część pora,
  • jabłko,
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 litry bulionu warzywnego (może być z dobrej jakości kostki)
  • odrobina soku z cytryny (opcjonalnie)
  • olej
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa obierz i pokrój. Na dno garnka wlej ok. 2 łyżek oleju i wrzuć warzywa.
  2. Jabłko obierz, pokrój i po ok. 10 minutach dodaj do reszty warzywa. Przemieszaj i po chwili wlej bulion.
  3. Kiedy warzywa zmiękną, a całość się trochę wystudzi, zblenduj ją na gładki krem. Zupę przelej do miseczek, możesz ją dodatkowo skropić sokiem z cytryny. Podawaj z grzankami, najlepiej czosnkowymi.

Fasolka z pomidorami – pomysł na lekką kolację dla seniora

W przypadku osób starszych bardzo ważne jest, aby ich dieta była urozmaicona. Pozwala to nie tylko wzmocnić ich organizm, ale także zapobiec spadkowi apetytu. Fasolka z pomidorami to proste w przygotowaniu, lekkie danie, które dostarcza cennych witamin i minerałów. Możesz ją podać z pełnoziarnistym chlebem lub grzankami.

Składniki:

  • ok. 500 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej, możesz je też ze sobą wymieszać)
  • 2-3 większe pomidory lub cała puszka z pomidorami
  • ząbek czosnku
  • duża cebula
  • oliwki (opcjonalnie i wg uznania)
  • 1-2 łyżeczki cukru.
  • duża szczypta cynamonu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • oliwa lub olej 
  • kilka listków bazylii lub pietruszki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w pół pióra i wrzuć na patelnię. W tym czasie obierz i posiekaj czosnek. Kiedy cebula ładnie się zeszkli, dorzuć do niej czosnek i dodaj cukru. Przemieszaj kilka razy. Po chwili dodaj cynamonu.
  2. Wrzuć na patelnię pokrojoną fasolkę. Podsmażaj chwilę i dodaj pokrojone pomidory. Przełóż całość do miski, wlej octu balsamicznego i dodaj oliwki, jeśli masz ochotę.
  3. Dopraw do smaku. Podawaj z pokrojonymi listkami bazylii lub pietruszki.

Botwinka – bogactwo smaku i cennych składników odżywczych

Botwinka to doskonała propozycja na lekkostrawny i pełnowartościowy posiłek przed snem. Zawiera sporo żelaza, które wspiera produkcję czerwonych krwinek, zapobiega niedokrwistości i pomaga w utrzymaniu optymalnego poziomu energii. Dzięki swojej delikatnej konsystencji i łagodnemu smakowi botwinka nie obciąża żołądka, co sprawia, że świetnie sprawdza się jako ostatni posiłek w ciągu dnia.

Składniki:

  • 1-2 (w zależności od wielkości) pęczki botwinki
  • 3 młode ziemniaki
  • 2-3 młode marchewki
  • pęczek koperku
  • 1 litr bulionu warzywnego (może być z dobrej kostki)
  • łyżka oliwy lub oleju (do smażenia)
  • szczypta cukru (opcjonalnie)
  • burak (opcjonalnie)
  • mleczko kokosowe
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Obierz cienko ziemniaki i pokrój w kostkę.
  2. Wyszoruj marchewki, buraczki oddziel od liści i również porządnie umyj – nie ma potrzeby ich obierać.
  3. Jeśli buraczki w pęczku są bardzo młode i malutkie, weź dodatkowego buraka i obierze ze skórki.
  4. Warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wrzuć razem z ziemniakami do garnka na rozgrzaną oliwę.
  5. Całość podsmażaj przez chwilę, a następnie zalej bulionem. W tym czasie pokrój łodyżki i liście botwinki. Kiedy warzywa w bulionie zmiękną, dodaj łodyżki i liście do zupy. Gotuj przez 3-5 minut.
  6. Posiekaj koperek i wrzuć do gorącej zupy. Dodaj soli i pieprzu, możesz też dosłodzić szczyptą cukru.
  7. Zupę przelej do miseczek i posyp koperkiem. Możesz ją też zabielić mleczkiem kokosowym lub słodką śmietanką. Dobrze smakuje podawana z ugotowanym jajkiem.

Pieczone jabłka z nadzieniem – idealne na podwieczorek

Aromatyczne jabłka z nadzieniem na podwieczorek to idealny wybór dla seniorów, którzy jedzą często, ale w niewielkich porcjach. Lekka i naturalnie słodka przekąska dostarcza błonnika oraz witamin, a przy tym nie obciąża układu trawiennego. To smaczna i zdrowa propozycja, którą możesz przygotować w ok. 30 minut.

Składniki:

  • 4 jabłka 
  • ½ szklanki suchej kaszy jaglanej
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • ½ szklanki suszonych śliwek
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie:

  1. Ugotuj kaszę według instrukcji i ostudzoną wymieszaj z miodem. Posiekaj śliwki, orzechy i dorzuć je do kaszy.
  2. Zetnij górne części jabłek tak, by pozostały plastry o grubości 1,5 cm i wydrąż środki jabłek wraz z gniazdami.
  3. Napełnij jabłka farszem i wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Wyjmij je po 25 minutach, poczekaj, aż trochę ostygną i gotowe!

Więcej przepisów i porad znajdziesz na fanpage’u Professional Care 24

Odwiedzaj nasz profil na FB regularnie, aby być na bieżąco z przepisami oraz innymi ciekawymi poradami dla opiekunek osób starszych. To cenne źródło inspiracji i wsparcia w codziennej pracy.

Śledź nas na Facebooku

Powiązane artykuły

Ta strona korzysta z plików cookie

Korzystamy z danych lub plików cookies w Twojej przeglądarce, w celu personalizacji i poprawy wygody korzystania z naszej strony, analizy aktywności na stronie co pomaga wspierać nasze działania marketingowe i sprzedażowe, wyświetlania spersonalizowanych reklam w oparciu o informacje na temat Twoich zainteresowań (obejmujące Twoją aktywność na naszej stronie lub w innych witrynach) oraz Twojej lokalizacji. Poniżej możesz zmienić ustawienia przeglądarki, by blokować niektóre lub wszystkie pliki cookie.

1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.

2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu TZMO SA z siedzibą pod adresem ul. Żółkiewskiego 20/16 87-100 Toruń

4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:

a)      dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;

b)      tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;

 

5.    W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne”  (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.

6. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:

a) Google Analytics _utma, _utmb, _utmc, _utmz -  strona {{ app.request.getSchemeAndHttpHost() }} zezwala serwisowi Google Analitycs pobierać pliki cookie podczas odwiedzin na stronie. Pliki te pozwalają śledzić:
- pierwszą i ostatnią stronę odwiedzaną przez Użytkownika i łączną ilość Jego odwiedzin na stronie,
- ile czasu Użytkownik spędza na każdej z podstron naszej strony,
- w jaki sposób Użytkownik odwiedza stronę, np. przez jakie urządzenie, jaką wyszukiwarkę, system operacyjny, rozdzielczość ekranu,
- jak użytkownik trafił na stronę, włącznie z informacją o słowie kluczowym wpisanym do wyszukiwarki, wyszukiwarce lub informacją o stronie, na której użytkownik znalazł odnośnik do {{ app.request.getSchemeAndHttpHost() }}

b) identyfikacja sesji użytkownika - session - Plik cookie wykorzystywany do identyfikacji sesji użytkownika, wygasa wraz z opuszczeniem przez użytkownika strony. Wykorzystywany jest do przechowywania informacji o:

- aktualnie wykorzystywanym języku strony
- dacie i godzinie odwiedzin.

7. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).

8. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.

źródła informacji: https://wszystkoociasteczkach.pl/

Zapisz wybór Zatwierdź wszystko