Co zrobić seniorowi na obiad?
Codzienne przygotowywanie posiłków dla seniora to spore wyzwanie. Szczególnie jeśli osoba starsza nie może jeść niektórych grup produktów, nie ma apetytu lub ma obniżony nastrój. Aby ułatwić Ci to zadanie, zgromadziliśmy najciekawsze pomysły na obiady dla podopiecznych w jednym wpisie. Są to zdrowe i smaczne propozycje, które można łatwo dopasować do indywidualnych potrzeb każdego seniora.
Zupa warzywna inaczej – klasyka w nowej odsłonie
Zupa warzywna dostarcza solidną porcję niezbędnych składników odżywczych. Jeśli chcesz, żeby senior zjadł ją ze smakiem, koniecznie wypróbuj nasz przepis. Wersja z fasolą, pomidorami i aromatycznymi ziołami ma szansę na stałe wpisać się do menu Twojego podopiecznego. Jest sycąca, rozgrzewa i stanowi doskonałe urozmaicenie codziennej diety.
Składniki:
- 1,5 litra gotowego wywaru z warzyw lub rosołu
- 2 puszki (80 dag z zalewą) białej fasoli
- 1/2 puszki (20 dag) pomidorów
- 50 dag ziemniaków
- 30 dag marchewki
- 4 kawałki suszonych pomidorów
- 1 por
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- tymianek
- natka pietruszki
- masło lub oliwa do smażenia
Przygotowanie:
- Na tłuszczu zeszklij cebulę, a następnie dodaj posiekaną białą część pora i czosnek, podsmażaj 2 minuty. Dodaj pokrojoną marchewkę, ziemniaki i suszone pomidory. Całość podsmaż.
- Wlej bulion i pomidory z puszki. Zmiksuj szklankę fasoli z puszki, a następnie wraz z pozostałą fasolą dodaj do garnka. Dopraw.
- Gotuj przez ok. 25 minut, aby wszystkie warzywa zmiękły. Na koniec posyp natka pietruszki.
Szybki obiad dla seniora: kopytka z dodatkami
Kopytka są miękkie, łatwe do przygotowania i pożywne. To idealny obiad dla osoby starszej, która miewa problemy z gryzieniem i preferuje lekkostrawne posiłki. Mogą być podawane zarówno na słodko z ulubionymi owocami i cukrem pudrem, jak i na słono, np. z warzywami, delikatnym sosem jogurtowym lub gulaszem.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 20 dag mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać, ugotować i od razu rozgnieść na gładkie puree.
- Gdy całkowicie przestygną, dodać resztę składników i łączyć je tak długo, aż powstanie jednolite ciasto.
- Z ciasta formować wałki, obtaczać je w mące i kroić kluski. Gotować partiami w osolonej wodzie. Kopytka podawaj lekko podgrzane z ulubionymi dodatkami.
Delikatne kotlety drobiowe – prosty przepis dla osób starszych
Soczyste kotlety drobiowe z ziemniakami i surówką to pełnowartościowy obiad, który zasmakuje każdemu. Delikatne mięso w połączeniu z dodatkami dostarcza niezbędnych składników odżywczych i jest łatwe do spożycia. Taki obiad zapewnia energię, a jednocześnie nie jest bardzo kaloryczny.
Składniki:
- ½ kg zmielonego mięsa drobiowego, na przykład z piersi kurczaka
- ½ małej cebuli
- 1 jajko
- 1 mała bułka namoczona wcześniej w mleku lub w wodzie
- 2 łyżka tartej bułki + dodatkowa do panierowania
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka stopionego i ostudzonego masła
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- olej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Wymieszaj mięso z jajkiem, masłem, namoczoną w mleku i odciśniętą bułką, posiekaną cebulką oraz przyprawami. Dobrze wymieszaj.
- Dodaj tyle bułki tartej, by masa się lepiła, a następnie wilgotnymi rękami formuj owalne kotlety.
- Usmaż na małym ogniu. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Kurczak na ryżu – smaczne i pożywne danie jednogarnkowe
Kurczak na ryżu to idealna propozycja, gdy nie masz dużo czasu i chcesz szybko przygotować naprawdę dobry obiad. To danie robi się praktycznie samo w jednym garnku, a przy tym jest wyjątkowo smaczne i dostarcza wielu niezbędnych składników odżywczych.
Składniki:
- 1 kg pałek i udek kurczaka
- 30 dag ryżu
- 2 cebule
- 2 duże marchewki
- 1/4 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Zalewa:
- 900 ml wody
- 15 dag ulubionego ketchupu
- 5 dag masła
- po 1 łyżce słodkiej papryki i ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka czosnku
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Mięso oprósz równomiernie przyprawami.
- Zrób zalewę: podane składniki wrzuć do garnka i podgrzej, aż masło się stopi.
- Do naczynia żaroodpornego o wymiarach ok. 22x32 cm wsyp suchy ryż. Wlej zalewę, rozłóż kawałki marchewki i cebuli, a następnie ułóż kawałki mięsa w przyprawach.
- Piecz około 90 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie ryż wchłonie płyn, a mięso się upiecze.
Pulpety z indyka bez obsmażania – zdrowsza wersja popularnego przepisu
To danie to dobry wybór, jeśli chcesz przygotować seniorowi coś smacznego i lekkostrawnego. Pulpety z indyka w wersji bez obsmażania zachowują swój soczysty i delikatny smak, dostarczają pełnowartościowego białka i są mniej tłuste. Możesz je podawać z kaszą, surówką lub modrą kapustą.
Składniki:
- 50 dag mięsa mielonego z indyka
- 1 mała czerstwa bułka
- 3 marchewki – około 15 dag
- 1 cebula
- 1 jajko
- 4 łyżki posiekanego koperku, może być mrożony
- 1 litr wody lub gotowego bulionu warzywnego
- szczypta kurkumy
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Bułkę zalej wodą i odstaw na 10 minut. Odciśnij i połącz z mięsem, startą cebulą, łyżką koperku, łyżeczką soli i pieprzem. Masę wyrób dłonią, pod koniec dodając jajko. Uformuj z niej okrągłe klopsiki.
- Wodę lub bulion zagotuj i wrzuć do niego pokrojone marchewki. Kolejno wkładaj pulpety, a później gotuj, nie przykrywając garnka, przez ok. 20 minut.
- Śmietanę wymieszaj z łyżką mąki, a następnie dodaj kilka łyżek gorącego bulionu. Całość przelej do garnka. Dodaj koperek, w razie potrzeby dopraw.
Ryba po grecku – smak, który łączy pokolenia
W okresie świątecznym łatwo można ulec różnym kulinarnym pokusom. Jeśli chcesz, żeby Twój podopieczny jadł zdrowe i lekkostrawne posiłki, zamiast tłustych i kalorycznych dań, zaproponuj mu rybę po grecku według naszego przepisu. To propozycja, dzięki której wprowadzisz do menu aromatyczne warzywa i delikatną polędwicę z dorsza.
Składniki:
- ok. 80 dag polędwicy z dorsza
- 50 dag marchewek
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 1 duża cebula
- 1 biała część pora
- ok. 20 dag koncentratu pomidorowego
- 4 liście laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Rybę przypraw solą i pieprzem, ułóż na blaszce wyłożonej papierem. Piecz 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wszystkie warzywa zetrzyj na tarce lub w blenderze.
- Na oliwie podsmaż cebulę z porem, a później dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj, zalej dwoma szklankami wody i duś na małym ogniu ok. 30 min.
- W naczyniu ułóż połowę warzyw, potem rybę i na końcu pozostałe warzywa. Przed podaniem potrawę warto schłodzić w lodówce.
Zupa jarmużowa – solidna porcja witamin na talerzu seniora
Po zupę z jarmużu warto sięgnąć, jeśli senior boryka się z anemią, osłabioną odpornością lub problemami trawiennymi. Ta wyjątkowa roślina jest bogata w żelazo, witaminę C i błonnik. Są to składniki, które wspierają krążenie, wzmacniają odporność organizmu i korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego. Sprawdź, jak przyrządzić pyszną, zieloną zupę dla seniora!
Składniki:
- 2 szklanki posiekanego jarmużu (bez grubych części)
- 4 ziemniaki
- duży por
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- większa szczypta gałki muszkatołowej
- większa szczypta kminku
- łyżka oliwy (do smażenia)
- sól i pieprz
- opcjonalnie śmietanka
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Pora pokrój w plasterki a cebulę w pióra. Na dno garnka wlej oliwę i wrzuć warzywa. Całość podsmażaj przez ok. 10 minut.
- Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Dodaj na patelnię i podsmażaj ok. 5 minut. Następnie dorzuć przypraw. Zamieszaj i poczekaj minutę, aż przyprawy uwolnią aromat.
- Zalej wszystko bulionem. Gotuj, aż warzywa zmiękną. Dodaj jarmuż i gotuj przez ok. 3 minuty. Zblenduj wszystko na kremową zupę. Możesz podawać z ciecierzycą lub grzankami.
Pesto z zielonych warzyw liściastych – lekka i pożywna pasta dla seniora
Domowe pesto z pietruszki, rukoli i słonecznika, przygotujesz w zaledwie kilka minut. Taka mieszanka oferuje bogactwo witamin i minerałów, a dzięki delikatnej konsystencji jest wyjątkowo łatwa do spożycia. Zielone pesto świetnie sprawdza się jako dodatek do różnego rodzaju makaronów i sałatek.
Składniki:
- pęczek pietruszki
- duża garść rukoli
- ok. ¾ szklanki pestek słonecznika (możesz zastąpić orzechami nerkowca lub migdałami)
- sok z jednej cytryny,
- starta skórka z ½ cytryny
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- ok. 400 g ulubionego makaronu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Wstaw wodę na makaron i ugotuj go zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Pestki lub orzechy wrzuć na chwilę do gorącej wody. Następnie umieść je razem z pozostałymi składnikami, poza oliwą w naczyniu blendera. Całość zblenduj aż do równomiernego rozdrobnienia.
- Dodaj oliwę i kilka łyżek wody, w której gotował się makaron. Blenduj jeszcze chwilę. Wymieszaj pesto z makaronem, przełóż do głębokich talerzy lub miski i podawaj oprószone orzechami.